SZC logo

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum

OM kód: 203039/004 | 6800 Hódmezővásárhely, Városház u. 1.

Intézmény logo

Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium

HírekKözérdekű adatokKalmár telephelyKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus + 2024-1-TR01-KA210-VET-000252586 - Cultural Meeting in Street Delicacies

Erasmus+ logó

Erasmus+

 

Kulturális találkozó az utcai ízek jegyében

Összefoglaló 

Egy ország kultúrája különböző elemekből áll. A nyelven, valláson, hagyományokon és szokásokon kívül az ételek is szerves részei ennek a kultúrának.  Minden országnak és régiónak megvan a maga kulináris kultúrája, amely az idők során alakult ki. Az utóbbi évek felgyorsult életritmusa integrálta az utcai ízeket ebbe a kultúrába, és ez különösen kedvelt a fiatalok körében. 

Ebben a kontextusban az utcai finomságok a társadalmak kulináris tükreként tekinthetők. Nincs sok tartalom a street food-ról a szakiskolák élelmiszertechnológiai tananyagaiban. De a diákok tesznek extra erőfeszítéseket, hogy tanuljanak a helyi ételekről és az étkezési kultúra fejlődéséről. A népszerűség növekedése a street foodra irányította a figyelmet. Kutatások folynak és tanulmányok készülnek ezen a területen. Míg az utcai finomságok arra ösztönzik az embereket, hogy felfedezzék ezeket, nemcsak a helyi ételekről tudnak meg többet, hanem az általuk képviselt kultúráról is. 

Izmir sok kultúrának adott otthont a történelem folyamán. Ezek hatása megmutatkozott a konyhaművészetben is, és különböző új ízek kerültek az asztalokra. Számos városban, köztük Izmirben is minden évben megrendezik a street food fesztivált. Ezek a fesztiválok segítenek a tanulóknak megismerkedni az új ízekkel és kulináris tapasztalatokat szerezni, amely hozzájárul a személyes fejlődésükhöz. 

Ennek a projektnek a célja, hogy különböző utcai ízeket hozzon össze a kulturális interakció jegyében, fejlessze az étkezési kultúrát, új ízek kombinációját mutassa be egy fesztivál keretében, amelyet Izmirben, az iskolánkban rendezünk meg. Ezért négy országgal keresünk kapcsolatot. A partner iskoláknak olyanoknak kell lenniük, ahol oktatnak élelmiszertechnológiát. A projekt célja, hogy fejlessze a tanulók vállalkozói készségeit, felfedezzék saját kreativitásukat, fejlődjenek szociális és kommunikációs készségeik, és segítse későbbi elhelyezkedésüket a munka világában. 

40 tanuló vesz részt a projektben (14-18 évesek), mindegyik résztvevő országból 10, és 30 oktató a partner iskolákból. A résztvevő diákok 25%-a hátrányos helyzetű. Az iskolánkban van egy SNI-s osztály. Ennek az osztálynak a tanulói is aktívan részt vesznek mobilitásokban és iskolai tevékenységekben. Bár az iskolánk Izmir központjában helyezkedik el, nem a hátrányos helyzetű területen, tanulóink szociális – gazdasági háttere mégis indokolja a hátrányos helyzetet. 

Tanulói tevékenységek: 

  • tanulói mobilitás a partner országokban ( a találkozókon kerül meghatározásra)
  • online együttműködés (blog, website, zoom, skype)
  • fesztivál Izmirben (a koordinátor intézményben)

Oktatói tevékenységek: 

  • előkészítő látogatás az egyik partner országban, ahol meghatározásra kerülnek a projekt részletei
  • időközi találkozó 
  • az Izmirben tartandó fesztivál előkészítése, találkozó a fesztiválon

A projekt eredményei: 

  • a tanulók szakmai és szocio-kulturális fejlődése
  • a projekt logójának megtervezése
  • a különböző országok utcai ízeinek megismerése és új receptek készítése a kulturális interakción keresztül 
  • iskolai főzőversenyek és videók 
  • helyi gyakorlatok és kisfilmek használata workshopokon 
  • új ízek, receptek bemutatása a fesztiválon (mindegyik résztvevőnek saját standja lesz) 
  • a projekt eredményeinek bemutatása az iskolák honlapján 
  • a tevékenységek és az eredmények bemutatása a koordinátor iskola honlapján 
  • receptgyűjtemény e-book és nyomtatott formában 
  • a digitális környezet létrehozása (blog, weboldal), hogy a résztvevő iskolák megosszák egymással a saját street food receptjeiket. 

 

IDŐVONAL

 

Január 24 – első találkozó Olaszországban

 

MOBILITÁSI DÁTUMOK

Nemzetközi találkozó Olaszországban 2025. január

 

  1. mobilitás Magyarországon diákok és tanárok részvételével 2025. március 30. - április 6.
  2. mobilitás Romániában csak tanárok részvételével 2025. szeptember 14-21.
  3. mobilitás Olaszországban 2026. február 23. – 2026. március 1. diákok és tanárok részvételével

Utolsó mobilitás Törökországban 2026. május 11-17.

 

 

    Internal agreement fordítása.pdf

Letöltés

Partnereink

SZC logo

Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum


Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium

6800 Hódmezővásárhely, Városház u. 1.

Telefon: +36-62-242-011

E-mail: corvin@hiszk.hu

OM azonosító: 203039/004

Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002477; E/2020/000182


2025Hódmezővásárhelyi SZC Corvin Mátyás Technikum és Kollégium