Kedves Olvasóink!

A 89. ünnepi könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok alkalmából szeretném figyelmükbe ajánlani Boldizsár Ildikó nyitó gondolatait:


BOLDIZSÁR ILDIKÓ: A TÖRTÉNETEK HATALMA

 

Az Ezeregyéjszaka meséiben szerepel egy király, akit nyugtalanság és gond gyötör. Kuruzslók és híres gyógyítók érkeznek hozzá messzi földről, de senki nem tudja meggyógyítani, pedig se szeri, se száma a bölcs tanácsoknak.

Végső elkeseredésében a király a nagyvezírhez fordul, és tőle kér segítséget. A vezír azt mondja neki:

„A gondtól három dolog valamelyike szabadíthat meg: ha az ember olyat lát, amit még nem látott; olyat hall, amit még nem hallott, vagy olyan földre teszi a lábát, ahol meg nem járt.”

Nos, éppen erre valók a könyvek, és erre való az olvasás. Minden könyv mutat valamit, amit még nem láttunk, üzen valamit, amit még nem hallottunk, és olyan helyekre is eljuttat, ahol még sohasem jártunk. A könyvek azonban nemcsak a gondtól és nyugtalanságtól szabadíthatnak meg bennünket, hanem működésbe hozzák legdrágább kincsünket: a képzeletünket és a fantáziánkat. Amíg ezek működnek, mindentől védve vagyunk.

Amíg el tudjuk képzelni, hogy másképp is élhetnénk, mint ahogyan élünk, van remény.

Ezért fontosak a könyvek. Ezért fontos az olvasás. Hogy ne veszítsük el a képalkotó képességünket, s ezzel együtt a reményt és a változtatás képességét. Ne felejtsünk el helyesen gondolkodni, helyesen szólni és helyesen cselekedni.

S hogy mi lett az Ezeregyéjszakakirályával? Megtalálta azt a mesemondót, aki ezeregy éjszakán át tartó történeteivel meggyógyította őt. Akárha könyvből olvasta volna ezeket…”

 

SZEGED, DUGONICS TÉR

2018. JÚNIUS 7-11.


 


Mai névnap

2019, szeptember 22 - 01:55, Móric

Esemény naptár

h k s c p s v
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
 

Képgaléria

HATÁRTALANUL...

Szakmák éjszakája

EU Szakképzési Hét

Mobil Alkalmazás